Canal Blogues

Otra de mazanes

El blog de Xuan Xosé - fai 6 hores 28 min
De casa y en casa, el 14/11/2016.


Categoríes: Canal Blogues

Premiu de la Crítica 2016

El blog de Xuan Xosé - fai 10 hores 21 min
Acabo d'enterame de que recibí'l Premiu de la Crítica 2016 (Poesía n'asturianu) pol mio poemariu De les hores y les memories, editáu por Trabe.

El mio agradecimientu al xuráu, a les persones y asociaciones qu'entamen anualmente los premios y a Esther García, que me lo comunicó.

El premiu, una escultura fecha por Jaime Herrero y un diploma, va entregase el día 16  d'esti mes nel Aula Magna de la Universidá, a les 7,30 la tarde.


Acompáñenme nos Premios de la Crítica d'esti añu: Mirta Chamorro Mielke, José luis Argüelles Argüelles, Vicente García Oliva, Francisco Álvarez Velasco, Xuán Xose  Sánchez Vicente y Fernando Beltrán. Norabona a toos ellos, que m'honren cola so compañía.
Categoríes: Canal Blogues

Valdegüesa (Boñar)

Camudando'l camín - fai 22 hores 24 min
31 de Xunetu de 2016

Mal tiempu per Asturies y a puntu de colar de vacaciones pa Soria andábemos neses feches y como non, dalguien tuvo la brillante idega d'averanos hasta Llión a la gueta del sol, de calecer y de poder pasar el día trepando tranquilamente.

D'esti xeitu llevantámonos y tiramos pa Llión... vaya cares
Zori decidió qu'a Valdegüesa qu'había munches víes cencielles y p'allá nos fuimos y a primera vista ya te das cuenta qu'hai de too. Víes dures desplomaes, víes dures de placa, víes más llargues y bordillos que ye pa onde tiramos y más en concretu al seutor Pensamientos Impuros.

El paré ye pa cagase... Kíla piensa lo mesmu
Nun conocía la escuela y prestóme muncho, con un pié de vía cómodu y hasta podíase colar pa la solombra cuando nun se podía aguantar más. Como siempre, primer visitina y toca facer metros y metros, esguilando cuartos ensín matase nin media.

La escuela ye ablucante... y hasta tenemos un pelín de solombra
Aportamos Haritz, Kíla y yo los primeros y metémonos a trepar cola calma, pa llueu dir llegando dempués Zori y Richar que pónense a la par turnándonos les víes y poquín a pocu, cosiendo'l nuesu cachu de paré de cintes.

En esto llegó Diego, Pilar y Nel que nun mos viéramos cuantayá
Más tarde entá, apaeció per ellí, Diego, Pilar y Nel que facía munchos meses que nun mos veíemos y pillába-yos de pasu enantes de dir xintar cola familia, poro pasaron a saludar y de pasu facer unes viuques y que Nel xugara un pelín con Kíla y trepara otru ratín tamién... mui bien por ciertu.

Y pelín más tarde la familia Asturwaterman al completu cola cámara como non
Y como yera'l día de les sorpreses más tarde apaeció tamién Dani Asturwaterman cola familia, muyer, fiu y perru, jajaja... al completu total. Como ye vezu, sacó la cámara y les semeyes guapes que paez que faenmos meyores escaladores salieron de Nico, Vero o Dani... porque Jake pel momentu nun sabe d'ello... sinon tamién.

Trepando de lo más relaxáu del mundiu
Asina, entre rises, déxame esa vía, llimpia tu la otra y demás hestories, fueron pasando les hores y el sol fué a más, nun pudiendo aguantar más nes hores más centrales y despidiéndonos de la primer visita a Valdegüesa con unes 11 víes... eso sí... ensin pasar de V+... les coses seliquines.

Esfrutando d'un domingu cualquiera nun llugar cualquiera
Y como somos asína y nun damos puntada ensin filu, pues de les cerveces nel pueblu con Dani y familia pasamos a colar hasta l'húmedu en Llión... con dos tolanos bien puestos y hasta la nueche tuviemos a cañes y pinchos Kíla, Haritz, Zori, Richar y yo... menudu branu.

Camudando'l Camín per Llión
Valdegüesa (Seutores visitaos)

Croquis modificaos por mi de la escuela d'escalada de Peña Careses sacaos de la Páxina de Montaña Leonesa de Cristino Torío. Gracies y col so permisu.


----------------------------------------------------------
Categoríes: Canal Blogues, Recomendaos

El govern espanyol dóna per perduda la guerra del castellà a l'escola

Falar y lleer - 2 Avientu, 2016
L'executiu de Rajoy, ja sense Wert, assumeix el fracàs de l'estratègia de fer pagar al Govern 6.000 euros per escolaritzar en castellà
Només han demanat formalment aquestes beques 154 famílies (40 aquest curs) sobre un total d'1,56 milions d'alumnes i se n'han concedit 50
L'Estat no intentarà "espanyolitzar" nens a Catalunya aquesta legislatura. Sense el seu ideòleg, la Llei Wert no té avaladors al si d'un executiu que ja no disposa del corró de la majoria absoluta i que necessita acords amb altres forces per sobreviure a l'aritmètica parlamentària. El titular d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, està disposat a apagar la LOMCE fase per fase –com va demostrar aquest dilluns enterrant les revàlides i tornant a la selectivitat- a canvi d'un Pacte per a l'Educació que garanteixi la pau social i substitueixi una de les lleis més discutides del primer mandat de Rajoy. Una voladura controlada.

El mateix ministre, a qui Rajoy ha situat com a portaveu i ariet dels pactes d'Estat, és el portaestendard de l'"operació Diàleg". La Moncloa no vol incendis col·laterals que dificultin encara més la normalització de les relacions amb la Generalitat. La prioritat és asseure de nou Catalunya a la taula de negociació i oferir una imatge de normalitat institucional malgrat la batalla als tribunals pel procés independentista. Méndez de Vigo aplana el camí, i ERC i PDECat participaran a la subcomissió que es va crear aquest dijous al Congrés per debatre la nova llei.

És el fracàs del mètode ideat per Wert per castigar la Generalitat pels incompliments reiterats de les sentències que l'obligaven a impartir classes amb el castellà com a llengua vehicular. El sistema establia que el govern català hauria de pagar 6.057 euros anuals per escolaritzar en un centre privat cada nen que demanés estudiar en castellà i no trobés oferta a l'escola pública. Objectiu: fer emergir la veu de la part de la societat catalana suposadament silenciada pel nacionalisme. El 2014, imbuït per la seva pròpia propaganda, el Ministeri preveia que s'hi acollirien milers de famílies fartes de la imposició del català.

Un diagnòstic erroni que el va portar a plantejar solucions equivocades. Wert no només va topar amb l'oposició frontal de la Generalitat, dels centres i de les famílies, sinó també amb una absoluta indiferència per part dels suposats beneficiaris de la mesura. Des que es va aprovar només han demanat formalment aquestes beques 154 famílies (40 aquest curs) sobre una població escolar d'1,56 milions d'alumnes. El Ministeri només n'ha acabat acceptant 50. La resta no complien requisits bàsics, com per exemple que el centre privat on aquestes famílies havien matriculat els fills oferís, efectivament, educació en castellà.

En vista dels resultats, i sense Wert al consell de ministres, l'executiu de Rajoy ja va rebaixar de cinc milions a un aquesta partida als pressupostos generals de l'Estat per al 2016. Una quantitat que podria quedar reduïda a una xifra pròxima a zero als pressupostos de l'Estat per al 2017. A més, el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha disparat aquesta setmana el tret de gràcia a la mesura paralitzant la prestació a una família fins que el Tribunal Constitucional no resolgui el recurs que la Generalitat va presentar el 2014 i que –contràriament a la celeritat dels magistrats en qüestions relacionades amb el procés- encara no té sentència.

Amb tot, el Ministeri es resisteix a demolir el sistema, fet que desperta els recels del Govern. Méndez de Vigo es va negar dilluns a la petició de la consellera Ruiz de suspendre l'aplicació de la disposició addicional que regula el mecanisme mentre no s'aprovi una nova llei. Mirant de reüll C's, l'executiu espanyol prefereix, per ara, mantenir l'invent a la nevera, a l'espera de la resposta del TC.

Malgrat els rèdits en clau interna, el saldo final del mecanisme és nefast per a l'equip de Rajoy, que ha vist com la seva proposta estrella en matèria educativa –dissenyada per a temps de guerra- amenaça ara la credibilitat de l'"operació Diàleg". La prova de foc es pot produir en breu, perquè el govern espanyol ha de decidir si resta o no el preu de les matrícules d'aquestes 50 famílies de les transferències que farà amb la Generalitat.

Fonte: Nació Digital
Categoríes: Canal Blogues

Ex libris, Medio sol amarillo

Falar y lleer - 2 Avientu, 2016
DALGO MÁS QU’UNA GUERRA
Chimamanda Ngozi Vicente García Oliva, 1 avientu 2016
   Chimamanda Ngozi ye una escritoria ñacía en Abba, Enugu, n’actual Nixeria anque bien ceo se treslladó a los Estaos Xuníos con una beca, pa estudiar ciencies polítiques y comunicación. Ésta ye la so segunda novela y la primera que yo lleí de l’autora y prometo que nun será la última. Porque Medio sol amarillo ye una guapísima ya interesantísima novela que te garra dende l’aniciu tirando de ti hasta un final que va a coincidir col final de la guerra. Una guerra -la entamada ente Nixeria y Biafra- con cientos de miles de muertos y qu’atropó l’atención del mundu enteru allá pelos años finales de los sesenta. Yo recuerdo siendo chaval aquelles semeyes de los neños biafreños coles barriguines inflaes de la fame y la malnutrición que fueron referente pal tema de les grandes hambrunes d’África: “Paez un biafreñu”, dicíase cuando un neñu taba mui flacu.

  El mediu sol mariellu fai referencia a la bandera de Biafra, que tien esi símbolu, y la historia, anque la cunta un narrador en tercer persona, va siguiendo los pasos d’un mozu (Ugwu) qu’entra al serviciu d’un profesor de la Universidá Nsukka (Odenigbo) y de la so guapa esposa (Olanna). La novela desplica les razones de la guerra y el porqué los Igbos quieren independizase del restu de Nixeria y crear el nuevu estáu de Biafra. Y tamién sigui, en dalguna parte, el desendolcu de los combates, pero podría dicise qu’esi ye’l marcu onde asoceden los acontecimientos. Lo que daveres se cunta ye más social y más familiar: cómo ye la vida normal d’aquella xente, los sos temores y creyencies. La so cultura animista. Pero ello dende’l puntu de vista d’una familia intelectual, de clas media-alta, que viaxa al estranxeru y vive averada a la Universidá, y qu’organiza velades poétiques y tertulies polítiques nuna casa confortable. Pasu ente pasu vamos viendo cómo les circunstancies principien a cambiar, y a ónde los conduz esi intentu desesperáu de crear un estáu nuevu (el sol qu’amanez) onde los Igbos seyan respetaos y non perseguíos, y onde les llácares del colonialismu y l’ambición de les grandes potencies nun los algamen.
  La prosa de Chimamanda ye guapísima, tienra y efeutiva, dacuando demoledora. Y el trazu de los personaxes perfeutu. Ún, fina la llectura conociéndolos a toos y sabiendo lo que piensen y cómo van reaicionar en cada casu. Y cómo non enamorase de Kainene, la hermana ximielga d’Olanna y personaxe decisivu na novela. En fin, a  los qu’avezais a lleer esti blogue, vos recomiendo la llectura de Medio sol amarillo cola seguranza de que vais a esfrutar grandemente. Pese a lo terrible que foi aquella guerra.

. Autora:    Chimamanda Ngozi
. Títulu:     Medio sol amarillo     
. Editorial: Literatura Random House
. Torna:     Laura Rins Calahorra
. Añu:        2006                                                               Fonte: trabayudecampu.com
Categoríes: Canal Blogues

Riscar Llastres (otru)

El blog de Xuan Xosé - 2 Avientu, 2016
El 16/10/16.

Categoríes: Canal Blogues

Mención nel Concursu de microrrellatos mineros Manuel Nevado Madrid

Inaciu Galán y González - 2 Avientu, 2016
Nun pudi tar esti xueves na llectura de los rellatos que premiaron nel Concursu de microrrellatos mineros Manuel Nevado Madrid. Gracies al xuráu y la Fundación Juan Muñiz Zapico pola mención especial pal mio rellatu “El silenciu de la mina”, que podéis lleer yá na web de la Fundación.   Préstame abondo saber que los ganadores d’esta edición foron Pablo Rodríguez Medina, en castellán, y Aique Iglesias na categoría d’asturianu, amás d’otres menciones a Valentín Moro y Armando Gutiérrez poles sos obres n’asturianu. ¡Norabona a toos!
Categoríes: Canal Blogues

Trabayadores de Normalización Llingüística piden la creación del serviciu n’Uviéu

Tierra alantre, la mesma fala - 2 Avientu, 2016

L’Asociación de Trabayadores de la Normalización Llingüística volvió pidir esti miércoles la creación d’un Serviciu de Normalización Llingüística nel Conceyu d’Uviéu. «Depués de diez meses, Uviéu sigue a la cola del procesu de recuperación llingüística. Non solo nun se creó esi serviciu, sinón que nun se tán desarrollando nengún tipu de midíes estudiaes pal conceyu», señalen. Asina, l’Asociación sigue «defendiendo que la creación del SNL daría forma planificada, con personal cualificao, a estes actuaciones que se tán faciendo a saltu mata».

«Eso sí, non de cualquier manera, por eso entendemos que’l procesu pa crear una plaza del SNL ha facese con toles garantíes que conlleva un procesu de selección públicu, ente otres, unes condiciones d’estabilidá y categoría llaboral acordies al puestu técnicu que precisa, encaxáu, amás, nun nivel altu nel organigrama del Conceyu. En resume, unes condiciones que garanticen la tresversalidá de las actuaciones más allá de la Conceyalía de Cultura», comenten los trabyadores de Normalización.

Recuerden amás que conceyos como L.lena o Corvera, cola diferencia poblacional o presupuestaria d’estos últimos cola capital d’Uviéu, yá tienen serviciu, «polo que problemes técnicos o presupuestarios nun pue haber, habrá que los buscar n’otros sitios».

Na opisnión de l’Asociación, «n’Uviéu la voluntá y la querencia por tener la cartera de política llingüística esmucióse y poco o nada se ve». «Nada se conoz de los planes del Conceyu pa recuperar la llingua asturiana n’Uvieo y eso a estes altures ye preocupante. Al final paez qu’hubo más gana por tener el control del asturianu que por ponese a trabayar p’acabar con una tradición de nun facer nada», comentó la organización.

Asina, recalquen en que «la planificación llingüística ye necesaria, y que precisa d’un presupuestu dignu pa desenvolver actuaciones que garanticen el principu d’un procesu de recuperación llingüística nel conceyu». «La llingua asturiana, amás, ha ser una cuestión tresversal, lo único que garantizaría l’éxitu de les actuaciones, polo que toles árees deberíen contemplar actuaciones normalizadores», acabó.

(de La Voz de Asturias, 30-11-2016)


Categoríes: Canal Blogues

Ye un Zabafo

froles mirandesas - 2 Avientu, 2016


Cumo zato you este nuolo!
Dezis bós, stá anraibado i mira que quando un stá anraibado, de cabeça caliente nun ten las melhores eideias. Esso ye berdade na maiorie de ls causos, mas you nun stou de cabeça caliente, stou triste, anrezinado pul que beio, pul que m’arrodeia.
I desta beç ten haber  culs pies que stán na outra puonta de l cuorpo bien loinge de la cabeça, chenos de merda de ls perros, porque nesta cidade (Lisboua) adonde passo la maiorie de l tiempo, las ruas, l spácio adonde ándan las pessonas stán chenos de “buostas, cagalhones, persentes” deixados puls cuitados de ls animales, ls perros. Nun tengo nada, nunca tube acuontra ls bichos, que cuido cumo muita giente son berdadeiros i fieles amigos, porque esses nun falseian naide.
Mas anquanto you me sfuorço para deixar ua “buona pegada ne l planeta tierra”, sous dunhos amporcálhan, sújan todo, la maiorie de sous duonhos nun ténen respeito.
Yá nun sei l que dezir a miu nieto, quando pisa la buosta, i you quiero que l mundo (feturo) del seia mais lhimpo, mais bien ouloroso. Nun quiero acraditar que este mundo i l de manhana seia perro.
Categoríes: Canal Blogues

Más antecedentes

El blog de Xuan Xosé - 2 Avientu, 2016
Los restos de José Antonio Primo  de Rivera, a pie, dende Alicante a El Escorial. Otros antecedentes de procesión de los "restos gloriosos" d'un calabre, equí.

Categoríes: Canal Blogues

‘El valor del rei’, de Xulio Arbesú, algama’l XXXVII Premiu Xosefa Xovellanos

Falar y lleer - 1 Avientu, 2016
Xulio Arbesú algama’l XXXVII Premiu Xosefa Xovellanos de novela Esti miércoles fallóse’l quintu y últimu de los Premios Lliterarios 2016 qu’entrega la Conseyería d’Educación y Cultura, el XXXVII Premiu Xosefa Xovellanos de novela. El ganador foi Xulio Arbesú, cola obra ‘El valor del rei’, que suma asina trés gallardones. El xuráu presidíu pol direutor xeneral de Planificación Llingüística y Normalización, Fernando Padilla, y formáu polos escritores Paco Álvarez –ganador del añu pasáu con ‘Lluvia d’agostu–, Pilar Arnaldo, José Luis Rendueles y Xosé Nel Riesgo, y  l’asesora téunica de la direición xeneral, Juncal García Velasco, decidióse por mayoría por ‘El valor del rei’ ente les ocho obres presentaes. Nel so acta destaquen “l’ambientación que s'avera a una dómina histórica mala de recrear y que consigue espeyar la vida nel sieglu VIII de forma verosímil; trátase d'una novela coral na que resuelve con gran aciertu la convivencia de trés voces narratives que se dan pasu a lo llargo de la novela”. Abierta la plica, l'autor de la obra ganadora resultó ser Xulio Arbesú, que presentó esta novela histórica a concursu baxo’l nomatu de ‘Hermes Liébana’. L’escritor de L’Entregu algama asina’l so tercer Xosefa Xovellanos, con una recompensa de 3.000 euros, tres algamar el del 2002 con ‘Potestas’ y el del 2006 con ‘El pisu d’enriba’, nesta ocasión ex aequo con ‘Imago’ de Adolfo Camilo Díaz, que precisamente la selmana pasada llevaba’l IX Premiu María Xosefa Canellada de lliteratura infantil y xuvenil por ‘La mar’. Arbesú, ún de los narradores de más sonadía d’anguaño, trabaya tamién l’ensayu. Asina, nel so palmarés tán otros dos gallardones de los Premios Lliterarios, nesti casu’l Máximo Fuertes Acevedo, coles obres ‘El destín treshumanu’ (2009) y ‘Los deseos del dineru’ (2012). La composición musical y la realización cinematográfica son otres de la so personalidá creativa.Los ganadores d’esti añu Col fallu del Xosefa Xovellanos complétase la llista de ganadores de los Premios Lliterarios d’esti añu. Amás d’Arbesú y de Díaz, los vencedores nel restu d’estayes foron Luis Navazo (VIII Premiu Alfonso Iglesias de cómic con ‘Indianu’), Vanessa Gutiérrez (XXII Premiu Máximo Fuertes Acevedo d’ensayu con ‘El paisaxe nuestru’) y Ángeles Carbajal (XXII Premiu Xuan María Acebal de poesía con ‘Un vasu d’agua’).                                         Fonte: asturies.com
Categoríes: Canal Blogues

Una de mazanes

El blog de Xuan Xosé - 1 Avientu, 2016
De casa y en casa, el 14/11/2016.Categoríes: Canal Blogues

Inaciu Galán analiza la situación del asturianu nel Franquismu

Tierra alantre, la mesma fala - 1 Avientu, 2016

El periodista Inaciu Galán ofrez esti xueves el so análisis sobre la situación de la llingua asturiana mientres la dictadura franquista, dende los aspectos rellacionaos cola represión, hasta’l debate ente partidarios y detractores. L’actu tendra llugar de magar les 20.00 hores nel Club de La Nueva España de Xixón.

La conferencia va lleva por títulu ‘La situación del asturianu nel Franquismu. Una llingua minorizada nel marcu d’un réxime totalitariu y centralista’, y ta previsto que n’ella, Galán ufra datos y análisis alredor de la situación que vivió l’asturianu na so convivencia col castellán nes distintes etapes del Franquismu. Dende les prohibiciones que vivieron toles llingües distintes del castellán, y cómo esto influyó a la llingua asturiana, hasta les discusiones internes ente partidarios y detractores del idioma dientro del propiu réxime franquista.

Inaciu Galán ye profesor, escritor, graduáu en Periodismu y máster en Sociedá de la Información y el Conocimientu. Aguaño prepara la so tesis doctoral sobre la llingua asturiana nel Franquismu na Universidá d’Uviéu.

(d’Europa Press, 30-11-2016)


Categoríes: Canal Blogues

Ex libris

Trabayu de Campu - 1 Avientu, 2016

Títulu: Medio sol amarillomedio-sol-amarillo

Autora: Chimamanda Ngozi Adichie

Editorial: Literatura Random House

Torna: Laura Rins Calahorra

Añu: 2006

DALGO MÁS QU’UNA GUERRA.- Chimamanda Ngozi ye una escritoria ñacía en Abba, Enugu, n’actual Nixeria anque bien ceo se treslladó a los Estaos Xuníos con una beca, pa estudiar ciencies polítiques y comunicación. Ésta ye la so segunda novela y la primera que yo lleí de l’autora y prometo que nun será la última. Porque Medio sol amarillo ye una guapísima ya interesantísima novela que te garra dende l’aniciu tirando de ti hasta un final que va a coincidir col final de la guerra. Una guerra -la entamada ente Nixeria y Biafra- con cientos de miles de muertos y qu’atropó l’atención del mundu enteru allá pelos años finales de los sesenta. Yo recuerdo siendo chaval aquelles semeyes de los neños biafreños coles barriguines inflaes de la fame y la malnutrición que fueron referente pal tema de les grandes hambrunes d’África: “Paez un biafreñu”, dicíase cuando un neñu taba mui flacu.

chimamandaEl mediu sol mariellu fai referencia a la bandera de Biafra, que tien esi símbolu, y la historia, anque la cunta un narrador en tercer persona, va siguiendo los pasos d’un mozu (Ugwu) qu’entra al serviciu d’un profesor de la Universidá Nsukka (Odenigbo) y de la so guapa esposa (Olanna). La novela desplica les razones de la guerra y el porqué los Igbos quieren independizase del restu de Nixeria y crear el nuevu estáu de Biafra. Y tamién sigui, en dalguna parte, el desendolcu de los combates, pero podría dicise qu’esi ye’l marcu onde asoceden los acontecimientos. Lo que daveres se cunta ye más social y más familiar: cómo ye la vida normal d’aquella xente, los sos temores y creyencies. La so cultura animista. Pero ello dende’l puntu de vista d’una familia intelectual, de clas media-alta, que viaxa al estranxeru y vive averada a la Universidá, y qu’organiza velades poétiques y tertulies polítiques nuna casa confortable. Pasu ente pasu vamos viendo cómo les circunstancies principien a cambiar, y a ónde los conduz esi intentu desesperáu de crear un estáu nuevu (el sol qu’amanez) onde los Igbos seyan respetaos y non perseguíos, y onde les llácares del colonialismu y l’ambición de les grandes potencies nun los algamen.

La prosa de Chimamanda ye guapísima, tienra y efeutiva, dacuando demoledora. Y el trazu de los personaxes perfeutu. Ún, fina la llectura conociéndolos a toos y sabiendo lo que piensen y cómo van reaicionar en cada casu. Y cómo non enamorase de Kainene, la hermana ximielga d’Olanna y personaxe decisivu na novela. En fin, a  los qu’avezais a lleer esti blogue, vos recomiendo la llectura de Medio sol amarillo cola seguranza de que vais a esfrutar grandemente. Pese a lo terrible que foi aquella guerra.

Categoríes: Canal Blogues, Recomendaos

Xulio Arbesú gana’l Premiu Xosefa Xovellanos de novela n’asturianu

Tierra alantre, la mesma fala - 1 Avientu, 2016

La trentésima séptima edición del Premiu Xosefa Xovellanos de Novela n’asturianu recayó nel escritor Xulio Arbesú, ganador d’esti premiu n’otres dos ocasiones. El galardón, que concede la Conseyería d’Educación y Cultura, ta dotáu con 3.000 euros.

El xuráu encargáu de valorar les ocho obres finalistes tuvo presidíu pol director xeneral de Planificación Llingüística y Normalización, Fernando Padilla Palicio, ya integráu polos escritores Paco Álvarez, Pilar Arnaldo, José Luis Rendueles, Xosé Nel Riesgo y l’asesora técnica del Serviciu de Planificación Llingüística y Normalización, Juncal García Velasco.

A esti galardón podíen presentase noveles de tema, xéneru y estructura llibres escrites en llingua asturiana con una estensión mínima de setenta y cinco páxines, siempre que fueren inédites y non premiaes n’otros concursos.

Ente les obres presentaes, el xuráu decidió por mayoría conceder el premiu a la novela titulada El valor del Rei, na que, según esplica l’acta, “destaca l’ambientación que s’avera a una dómina histórica mala de recrear y que consigue espeyar la vida nel sieglu VIII de forma verosímil; trátase d’una novela coral na que resuelve con gran aciertu la convivencia de tres voces narratives que se dan pasu a lo llargo de la novela”.

La obra foi presentada col seudónimu Hermes Liébana. Abierta la plica, l’autor de la obra ganadora resultó ser Xulio Arbesú.

Xulio Arbesú (L’Entregu, 1957) ye ún de los narradores de más prestixu nel panorama lliterariu asturianu d’anguaño. Nel añu 2002 llogra el premiu Xosefa Xovellanos cola novela histórica Potestas; nel 2007 vuelve ganalu cola obra El pisu d’enriba. Amás d’una bayurosa obra narrativa, l’autor tamién abordó con ésitu’l xéneru ensayísticu; llogra en dos ocasiones el Premiu d’ensayu “Máximu Fuertes Acevedo”,que concede la Conseyería d’Educación y Cultura, cola obra El destín treshumanu en 2009 y nel añu 2012 col ensayu Los deseos del dineru. Ente otres facetes de la so personalidá creativa destaquen la composición musical y la realización cinematográfica.

(de Biblioasturias, 01-12-2016)


Categoríes: Canal Blogues

Anuncios parroquiales (y II)

El blog de Xuan Xosé - 1 Avientu, 2016
ANUNCIOS  PARROQUIALES VERÍDICOSBUENÍSIMOEjemplo de algunos comunicados parroquiales, comunes en nuestras iglesias, con algún problema de redacción. Son avisos parroquiales, reales todos ellos, que seguramente habrán sido hechos con toda la buenavoluntad.
Estimadas señora¡no se olvidende la venta de beneficencia!Es una buena ocasión para liberarse de aquellas cosas inútiles que estorban en casa.Traigan a sus maridos.

Por favor, pongan sus limosnas en el sobre, junto con los difuntos que deseen que recordemos.
El párroco encenderá su vela en la del altar. El diácono encenderá la suya en la del párroco, y luego encenderá uno por uno a todos los fieles de la primera fila.
El próximomartes por la noche habrácena a base de alubias en el salón parroquial.A continuación seguirá el concierto
Recuerden que el jueves empieza la catequesis para niños y niñas de ambos sexos
Categoríes: Canal Blogues

Premios Cervantes: tolos galardonaos

Falar y lleer - 30 Payares, 2016


TOLOS GALARDONAOS
 • 2016 - Eduardo Mendoza
 • 2015 - Fernando del Paso
 • 2014 - Juan Goytisolo
 • 2013 - Elena Poniatowska
 • 2012 - José Manuel Caballero Bonald
 • 2011 - Nicanor Parra
 • 2010 - Ana María Matute
 • 2009 - José Emilio Pacheco
 • 2008 - Juan Marsé
 • 2007 - Juan Gelman
 • 2006 - Antonio Gamoneda
 • 2005 - Sergio Pitol
 • 2004 - Rafael Sánchez Ferlosio
 • 2003 - Gonzalo Rojas
 • 2002 - José Jiménez Lozano
 • 2001 - Álvaro Mutis
 • 2000 - Francisco Umbral
 • 1999 - Jorge Edwards
 • 1998 - José Hierro
 • 1997 - Guillermo Cabrera Infante
 • 1996 - José García Nieto
 • 1995 - Camilo José Cela
 • 1994 - Mario Vargas Llosa
 • 1993 - Miguel Delibes
 • 1992 - Dulce María Loynaz
 • 1991 - Francisco Ayala
 • 1990 - Adolfo Bioy Casares
 • 1989 - Augusto Roa Bastos
 • 1988 - María Zambrano
 • 1987 - Carlos Fuentes
 • 1986 - Antonio Buero Vallejo
 • 1985 - Gonzalo Torrente Ballester
 • 1984 - Ernesto Sábato
 • 1983 - Rafael Alberti
 • 1982 - Luis Rosales
 • 1981 - Octavio Paz
 • 1980 - Juan Carlos Onetti
 • 1979 - Jorge Luis Borges
 • 1979 - Gerardo Diego
 • 1978 - Dámaso Alonso
 • 1977 - Alejo Carpentier
 • 1976 - Jorge Guillén                                                                                                           Fonte: cultura.elpais.com
Categoríes: Canal Blogues

Eduardo Mendoza gana'l Premiu Cervantes 2016

Falar y lleer - 30 Payares, 2016
 L'escritor barcelonés "tien una llingua lliteraria llena de sotileces ya ironía", destaca'l xuráuL'escritor Eduardo Mendoza en Barcelona en 2014. Gianluca Battista G. BATTISTA / EPV


 • MÁS INFORMACIÓN
 • “Dame igual que la xente nun llea, la mayoría de llibros son una birria”
 • El teatru de Mendoza
 • Eduardo Mendoza desatápase como actor prodixosu Tolos
 • artículos d'Eduardo Mendoza publicaos nEL PAÍS

    Eduardo Mendoza ye'l ganador del Premiu Cervantes 2016, el máximu galardón de les lletres españoles, anunció'l ministru d'Educación, Cultura y Deporte, Íñigo Méndez de Vigo. El Nobel de les lletres en castellán, dotáu con 125.000 euros, siguió, un añu más, la tradición ensin escribir d'alternar ente un escritor español y unu llatinoamericanu. En 2015 recayó nel escritor mexicanu Fernando del Pasu. El Cervantes, creáu en 1975 pol Ministeriu de Cultura, reconoz la trayectoria d'un escritor que col conxuntu de la so obra contribuyera a arriquecer el legáu lliterariu hispanu.

  El premiu Cervantes corona la llista de galardones a la so obra, qu'inclúi'l Planeta, recibíu en 2010 por Reña de Gatos, y el José Manuel Lara por Mauricio o les elecciones primaries, en 2007. La so consagración llegó en 1986 con La ciudá de les maravíes, una novela qu'amuesa la evolución social y urbano de Barcelona ente los dos esposiciones universales de 1988 y 1929.  El premiu Cervantes corona la llista de galardones a la so obra, qu'inclúi'l Planeta, recibíu en 2010 por Reña de Gatos, y el José Manuel Lara por Mauricio o les elecciones primaries, en 2007. La so consagración llegó en 1986 con La ciudá de les maravíes, una novela qu'amuesa la evolución social y urbano de Barcelona ente los dos esposiciones universales de 1988 y 1929.   El presidente del xuráu, Pedro Álvarez de Miranda, representante de la Real Academia Española, declaró que Mendoza impúnxose "por mayoría, tres cuatro votaciones". "Foi una deliberación y una votación bien cordial pero nada fácil, dáu l'inmensu númberu de candidatos. Esta vegada decidióse dar el premiu a un novelista puru". Álvarez de Miranda añedió que Mendoza "venía del mundu de la traducción y que la so primer novela foi un auténticu finxu, La verdá sobre'l casu Savolta". Miranda destacó del autor barcelonés "la incorporación constante del humor" y que "siendo un novelista catalán ye un premiu de lliteratura en castellán a toa una obra escrita en castellán". Tratar de "un dignísimo ganador, y viendo el palmarés del Cervantes hai que caltener bien alto'l llistón, y Mendoza consiguir".  El restu de miembros del xuráu fueron: Ana María Nafría, de l'Academia Salvadoreña de la Llingua; Antonio Sánchez Trigueros, designáu pola Conferencia de Rectores de les Universidaes Españoles; Liliana Weinberg, pola Unión d'Universidaes d'América Llatina; Luisa Castro, pol director del Institutu Cervantes; Fernando Rodríguez Lafuente, pol ministru d'Educación, Cultura y Deporte; María Luisa Ciriza, pola Federación d'Asociaciones de Periodistes d'España; Teodoro Rentería, pola Federación Llatinoamericana de Periodistes; y Urszula Aszyk-Bangs, pola Asociación Internacional d'Hispanistes. José Pascual Marcu, director xeneral d'Industries Culturales y del Llibru, actuó como secretariu (con voz pero ensin votu); y como secretaria d'actes (tamién con voz pero ensin votu) Mónica Fernández, subdireutora xeneral de Promoción del Llibru, la Llectura y les Lletres Española.   España ye'l país que tien más galardonaos, 22; siguíu de México, con seis; Arxentina, con cuatro; Chile y Cuba, trés; Colombia, unu; Paraguay, unu; Perú, unu; Paraguay, unu.                                                  Fonte: cultura.elpais.com
Categoríes: Canal Blogues

El pastor y la culiebra

El xanu'l caborniu - 30 Payares, 2016
Dientro de los cuentos populares asturianos hai ún que fai referencia a un pastor que cría a una culiebra.

Vien arrecoyíu por dellos autores como, por exemplu, por Mª Josefa Canellada.

El casu ye qu'esi cuentu conózolu yo per tresmisión familiar. Cuntárenmelu de rapacín y nunca se m'escaeció.

Los cuentos populares suelen tener milenta variantes, al ser la tresmisión oral la vía pela que se conserven. A manera d'esbozu, esta ye la versión que a min me cuntaron:

Ello yera un pastor que tando nel monte atopó una culiebrina. Decidió criala y cuando taba na braña llamábala pa que viniere a alimentala. El casu ye qu'un día'l pastor tuvo que dir a sirvir al rei y tuvo un bon tiempu lloñe. Cuando acabó'l serviciu, tornó pa la braña y alcordóse de la culiebrina. Llamóla y apaeció ella, que se fixere col tiempu pergrande, y que lu reconoció. Foi pa él y abrazólu endolcándose-y en cuerpu, pero como yera tan grande, afogólu.

Pues ye precisamente esti final el que me quedó afitáu na memoria, un desenllaz murniu onde'l ciñu de la culiebra acaba por matar al pastor. Porque ye l'aquello qu'estrema la versión que yo conozo de la que lleí notros autores que recueyen el cuentu, y onde simplemente apaez una culiebrona descomanada que s'enrolla nel cuerpu del pastor matándolu.

Y ye esi matiz venceyáu al desenllaz de la historia lo que m'afaló a escribir esti post. Escurro que, quiciabes, dalgún llector que la sintiere tamién per tresmisión oral, coincida nel fin de la mesma que yo conozo. Asina qu'equí dexo constancia d'ello.
 
Categoríes: Canal Blogues

Pages